Adolescentul român care a inventat un generator de dimensiunea unei doze de suc care poate alimenta cu electricitate un cartier aproape un secol

Un adolescent român de doar 15 ani a reușit să uimească întreaga țară după ce a inventat, la nivel de concept, un generator de energie de dimensiunile unei doze de suc, care poate produce timp de jumătate de secol curent electric pentru un întreg cartier rezidențial.

Vladimir Vîrzob, tânărul pasionat de descoperirea tainelor științei și cercetarea energeticii nucleare, a atras deja atenția comunității de inventatori.

“Prin intermediul bateriei nucleare KN-9, am creat o sursă continuă de energie cu durată îndelungată de funcționare, bazată pe principiul iradierii unui ansamblu de material piezoelectric”, explică acest adolescent promițător.

Un aspect impresionant al inovației lui Vladimir este dimensiunea extrem de mică a bateriei, comparativ cu sursele de energie actuale.

“Invenția mea se concentrează pe o baterie radio-izotopică care se bazează pe un principiu din mijlocul secolului al XX-lea, care implică conversia radiațiilor nucleare în energie electrică. Cu toate acestea, am adus o abordare inovatoare acestui proces de conversie, o abordare care încă nu a fost studiată în profunzime de comunitatea științifică”, adaugă tânărul cercetător.

Nu este pentru prima dată când Vladimir primește recunoaștere la un salon de inventică. În 2020, el a câștigat medalia de aur la Salonul Internațional de la Timișoara pentru creația sa anterioară, un moderator nuclear folosit în procesul de decontaminare a suprafețelor radioactive și a reziduurilor toxice rezultate în producția de energie electrică în centralele nucleare.