Fac sirop din pătlagină, și chiar din două. Doar el ajută să scape atât de repede de tuse și răgușeală

Toată lumea cunoaște aceste frunze caracteristice, pe care în copilărie le punem pe genunchi învinețiți sau negi tratați.

Cu toate acestea, există două bunici și există asemănări și diferențe între ele.

Patlagina (Plantago lanceolata L.) este o pătlagină cu frunze înguste, limbile de câmp au frunze mai înguste și mai lungi.

Patlagina , pătlagina mare (Plantago major L.) are frunze mai mari și frunze mai ovale.

Ambele sunt folosite pentru a trata tusea, deoarece ambele au proprietăți expectorante și de reducere a mucusului.

Ambele au, de asemenea, proprietăți antiinflamatorii și analgezice de intensitate similară. Așa că ajută la durerile articulațiilor, tendoanelor, mușchilor, umflăturilor și chiar a entorselor și fracturilor. Calmează mușcăturile de insecte și au, de asemenea, un efect diuretic.

Patlagina este, de asemenea, foarte benefică pentru bolile oculare. Este folosit pentru ameliorarea simptomelor orbire nocturnă, degenerescență maculară, cataractă.

Frunzele de pătlagină pot fi folosite pentru a prepara un unguent, tinctură, infuzie, sirop și puteți face și comprese din ea și mâncați frunzele în salate.

Frunzele proaspete și sucul prezintă proprietăți bacteriostatice. În acest caz, substanța activă este aucubozida, care, sub influența β-glucozidazei conținute în materia primă, eliberează agliconul aukubigenin cu proprietăți bacteriostatice.

Decocturile sunt, de asemenea, ușor astringente și slab diuretice. Studiile au arătat că extractele de apă din frunzele de pătlagină, utilizate pe cale orală, stimulează producția de interferon și anticorpi antivirali, adică substanțe care protejează organismul împotriva invaziei virale. Sucul de frunze proaspete de pătlagină sau un decoct de frunze uscate accelerează vindecarea rănilor și regenerarea epidermei.

Astăzi vă împărtășesc o rețetă de pătlagină și sirop de frunze de pătlagină , dar puteți folosi doar una dintre ele.

Ingrediente:

• 250 g (trei căni de frunze umede)

• un pahar de miere

• borcan de un litru

• sticlă de jumătate de litru

Spălați frunzele înmuiându-le de cel puțin două ori în apă rece și încă o dată dacă este necesar, apoi clătiți-le în plus într-o sită sub jet de apă. Fierbem borcanul si sticla.

Puteți stoarce sucul din frunze și adăugați miere. Și siropul este gata.

Daca nu aveti storcator, puneti frunzele intr-un borcan/vas de litru si puneti miere pe el. Apoi amestecați cu un blender de mână sau puneți frunzele cu miere într-un blender cu stand și amestecați.

Apoi strecurați masa printr-o sită cu ochiuri grosiere, o parte din masă ar trebui să ajungă pe sirop. Aruncăm resturile masei uscate care au fost presate destul de ferm.

Dacă siropul nu va fi băut de copii, puteți adăuga în el aproximativ 50 ml de alcool 40%.

Turnați siropul într-o sticlă de sticlă închisă la culoare și păstrați-l la frigider.

În timpul unei infecții, luați 1 lingură de 3 ori pe zi. Ca măsură preventivă, luați 1 lingură pe zi până când se epuizează siropul.