Fapte importante despre turmeric: iată ce trebuie să știți

Fapte importante despre turmeric pe care trebuie să le știți înainte de a-l folosi

Turmericul a devenit rapid cel mai popular condiment din lume, datorită proprietăților sale vindecătoare uimitoare. După cum probabil știți, curcumina, ingredientul activ din turmeric, este responsabilă pentru majoritatea proprietăților vindecătoare ale turmericului.

Potrivit cercetărilor, există peste 600 de beneficii potențiale pentru sănătate ale acestui condiment medicinal.

Deși adăugarea de turmeric în dieta ta este o modalitate foarte ușoară de a-ți îmbunătăți sănătatea, există câteva lucruri pe care trebuie să le știi.

Curcumina nu se absoarbe usor!
Multe studii au arătat că nivelurile de curcumină din plasma sanguină, urină sau țesuturile periferice (dacă sunt detectate) sunt foarte scăzute, indiferent de doză. Absorbția scăzută nu vă va permite să profitați de proprietățile vindecătoare ale acestui uimitor condiment.

Cum să creșteți biodisponibilitatea (absorbția) turmericului? Din fericire, există multe metode simple care pot crește cu ușurință biodisponibilitatea turmericului.

1. Amesteca mereu cu piper negru
Pe langa faptul ca piperul negru are in sine multe beneficii pentru sanatate, poate imbunatati absorbtia turmericului. Un studiu intitulat „Efectul piperinei asupra farmacocineticii curcuminei la animale și la voluntari” a arătat că biodisponibilitatea curcuminei a crescut cu 2000% atunci când este amestecată cu doar un sfert de linguriță de piperină (ingredientul activ din piper negru).

2. Adăugați grăsimi sănătoase la turmeric
Turmericul este solubil în grăsimi, așa că trebuie amestecat cu câteva grăsimi sănătoase pentru a fi absorbit pe deplin de organism. Potrivit dr. Michael Gregor, atunci când turmericul este consumat în combinație cu ulei de cocos sau ulei de măsline, acesta va fi absorbit direct în fluxul sanguin prin sistemul limfatic, ocolind astfel parțial ficatul. Acest lucru este crucial deoarece turmericul rămâne în organism mai mult timp atunci când este mai puțin susceptibil la enzimele metabolice.

3. Temperatura ridicată crește biodisponibilitatea turmericului
Dr. Saraswati Sukumar recomandă utilizarea turmericului în gătit. În momentul în care încălzești uleiul și îi adaugi turmeric, acesta este complet biodisponibil pentru tine ”, spune dr. Sukumar.

Doza recomandată conform Centrului Medical al Universității din Maryland: rădăcină proaspătă de turmeric: 1,5 – 4 grame pe zi, pulbere de rădăcină uscată: 1 până la 3 grame pe zi.