Iată ce spune culoarea urinei despre sănătatea ta

Urinăm în fiecare zi, de mai multe ori pe zi. Culoarea și frecvența urinei pot fi de fapt destul de grăitoare – indicând nivelurile de hidratare și chiar servind drept semn al unor potențiale probleme de sănătate.

Ce spune urina despre sănătatea ta? Multe lucruri, într-adevăr.

Poate indica o problemă cu vezica urinară, rinichii, prostata sau uretra. Urina tulbure, întunecată sau spumoasă servește ca semn al creșterii bacteriilor sau mai rău.

Ce este urina?

Urina este formată din deșeuri lichide care se deplasează prin tractul urinar înainte de a ieși din corp. Este alcătuită din apă, sare, electroliți și substanțe chimice.

Iată o simplă descriere a tractului urinar, în care urina este făcută din sânge și apoi călătorește prin corp:

Rinichi: Filtrează deșeurile și toxinele din sângele nostru și produc urină
Uretere: duce urina de la rinichi la vezică
Vezica urinară: un sac care stochează urina
Uretra: Tubul care transportă urina din vezică în afara corpului în timpul urinării
Urina este importantă deoarece filtrează deșeurile din corp. Rinichii lucrează pentru a filtra deșeurile din sânge pentru a produce urină.

Când rinichii, care alcătuiesc sistemul tău natural de filtrare, nu funcționează corect, toxinele pot fi lăsate în organism și îți pot afecta sănătatea.

Culoarea și semnificația urinei
Culoarea urinei îți poate spune de fapt multe despre starea ta de sănătate și nivelurile de hidratare.

Culoarea standard a urinei este un galben clar, care apare din cauza unei substanțe chimice numite urocrom. Această substanță chimică este un produs final al metabolismului proteinelor și creează pigmentul galben normal și natural în urină.

Cercetătorii indică faptul că multe dintre cauzele culorii urinare anormale sunt benigne. Culoarea urinei se va schimba din cauza câtorva factori, inclusiv dieta, medicamentele, hidratarea și sănătatea.

Iată un rezumat al posibilelor culori de urină și de ce arată urina ta în felul acesta:

Limpede / transparent
Urina limpede este un semn că ești hidratat și consumi suficiente lichide. Este complet normal ca urina să fie limpede ici și colo, dar dacă este întotdeauna limpede, poate fi un semn că sunteți suprahidratat, ceea ce poate însemna că electroliții dvs. sunt dezechilibrați.

Dacă urina dvs. nu are niciodată o nuanță galbenă, atunci încercați să reduceți aportul de apă.

Galben
Culoarea normală a urinei este de culoare galben deschis până la chihlimbar. Acest lucru se întâmplă deoarece urocromul, care are un pigment galben, este produs de organism atunci când descompune hemoglobina, un tip de proteină care transportă oxigenul către celulele roșii din sânge.

Umbra de galben din urina depinde de nivelurile de urocrom.

Maro
Dacă urina ta are o culoare maro, acesta indică faptul că ești deshidratat. Urina maro până la maro închis poate fi, de asemenea, cauzată de anumite medicamente sau de acumularea de bilă în urină, care este un indicator al problemelor hepatice.

Tulbure
Urina tulbure poate fi un simptom al unei infecții ale tractului urinar, mai ales dacă urina are și un miros urât. Urina tulbure poate fi, de asemenea, un semn de probleme renale, anumite boli, cum ar fi diabetul și bolile de inimă, BTS, cum ar fi gonoreea și chlamydia, și probleme de prostată.

Dacă urina este constant tulbure, contactați medicul.

Roșie
Urina roșie sau chiar roz poate fi cauzată de alimente cu pigmenți adânci, cum ar fi sfecla sau chiar afinele. Dacă este o singură dată și observi o culoare roșiatică la urină, gândește-te la mesele tale recente pentru a determina dacă aceasta poate fi cauza.

Dacă urina este în mod constant roz sau roșu, trebuie să contactați furnizorul de servicii medicale cu privire la unele posibile probleme de sănătate, inclusiv probleme cu prostata, rinichii și vezica urinară.

Portocalie
Urina portocalie poate fi un simptom al deshidratării, infecției și problemelor hepatice. Poate fi, de asemenea, un semn de icter pentru adulți.

Unele alimente (în special cele cu coloranți alimentari), suplimentul sau medicamentele pot face ca urina să fie portocalie temporară.

Albastru / Verde
Urina albastră sau verde este rară, dar poate fi cauzată de consumul de alimente cu coloranți alimentari sau de coloranți care sunt utilizați în testele medicale la rinichi și vezică.