Pete în mișcare în fața ochilor: le vedeți des? Înștiințare

Uneori toată lumea îi vede – pete minuscule asemănătoare muștelor, firelor sau pânzelor de păianjen care zboară chiar în fața ochilor din centrul câmpului vizual. Dacă îi întâlnești mai des, atunci știi că atenția este potrivită. Acesta poate fi un defect ocular grav. Care este cauza apariției lor și ce boli sunt cel mai adesea asociate cu acestea?

Când sunt cele mai vizibile petele?
Aceste fenomene ușoare se observă cel mai mult atunci când privim o suprafață ușoară sau uniformă, cum ar fi un perete alb sau un cer albastru. Mulți dintre noi, care întâlnim această scenă mai des, fie căutăm ajutorul experților, fie mai rău, începem să o considerăm o parte normală a viziunii noastre și ne obișnuim atât de mult cu aceste mici fenomene încât încetează treptat să le perceapă. Aceasta este, în general, una dintre proprietățile de bază ale creierului uman – dacă vedem ceva tot timpul, ne obișnuim cu prezența fenomenului atât de mult încât nu îl percepem.

Cauze posibile
La un procent semnificativ de pacienți, aceste pete de diferite forme sunt cauzate de o boală degenerativă a leziunilor vitroase, care este o parte naturală a îmbătrânirii corpului. În timpul vieții, vitrosul își pierde omogenitatea, ceea ce este cel mai evident în centrul său – prin urmare clipirile se deplasează de la centrul câmpului vizual spre periferii.

Aceste fenomene, care sunt denumite în mod popular glitches, pot apărea și la persoanele mai tinere, cel mai adesea în cazul miopiei. Acest lucru se datorează degenerării mai rapide a ochilor care apare frecvent în miopie. Cu toate acestea, poate fi și prezența celulelor roșii din sânge în timpul sângerării în vitros – în acest caz, pacientul vede pete întunecate. Poate fi și rezultatul prezenței celulelor albe din sânge, care apare în inflamația ochiului.

Diagnostic
Dacă vă confruntați cu acest fenomen de câțiva ani sau numărul lor crește treptat, nu vă panicați. Deși este adesea neplăcut, în acest caz nu ar trebui să fie ceva mai grav.

Trebuie remarcat în cazul în care aceste fenomene încep să apară brusc sau dacă cantitatea lor crește chiar și fără strălucirea însoțitoare. Aici merită vizitați experți care, cu ajutorul procedurilor moderne, pot detecta în mod fiabil adevărata cauză și, dacă este necesar, pot iniția un tratament adecvat. În plus față de bolile neurodegenerative, inclusiv scleroza multiplă, simptomele pot apărea și în migrene, leziuni ale ochiului (în special retina), cap (comotie cerebrală) și, în cazuri extreme, pot indica prezența unei tumori.

Terapie
Dacă aceste mici pete nu vă deranjează în niciun fel și nu împiedică vederea normală, tratamentul lor nu este necesar. Medicii recurg la procedura de eliminare a acestui fenomen numai dacă efectele sunt atât de puternice încât împiedică vederea normală.

Dacă apar deficiențe împreună cu o anumită vătămare sau infecție, cauza dispare ca urmare a tratamentului.