Psihologii au avertizat: dacă vă sacrificați pentru copii, nu o să vă mai respecte

Există doar două moșteniri de durată pe care sperăm să le oferim copiilor noștri. Unul dintre acestea este rădăcini, iar celelalte, aripi. – Johann Wolfgang von Goethe

Cu siguranta nu exista parinte care sa nu-i doreasca binele copilului sau si sa nu faca orice ii sta in putinta ca micutului sa nu-i lipseasca nimic.

Sunt insa si parinti care pur si se sacrifica pentru binele copiilor. Acestora, specialistii le dau un avertisment, sustinand ca e o mare greseala, pentru ca risca sa nu mai fie deloc respectati de proprii copii.

Nu fiti servili in fata copiilor

Potrivit specialistilor, cea mai mare greseala a parintilor este sa fie umili vizavi de copiii lor. Iar daca le veti trece cu vederea multe lucruri, pana la a nu mai primi respectul care va este cuvenit, mai e doar un singur pas.

Drept urmare, nu e normal sa va concentrati in viata doar pe dorintele si problemele copiilor si nici sa faceti voi treburile lor. Un parinte cu adevarat fericit, spun oamenii de stiinta, este cel care poate sa iasa in oras cu prietenii fara sa aiba pe constiinta faptul ca si-a abandonat copiii acasa.

Pe de alta parte, nu ii repetati la infinit copilului ca trebuie sa invete. Va auzi de prima data. Doar atunci cand veti adopta aceasta atitudine, copilul vostru va deveni un adult responsabil.

De ce copiii moderni nu știu să învețe, nu știu să aștepte și cu greu pot suporta plictiseala

Un articol foarte interesant despre părinți și depășirea provocărilor majore în materie de părinți / învățare. Atât problemele principale, cât și modalitățile de a le rezolva sunt explicate, ceea ce este mult mai important. Și sunt complet de acord cu autorul.

Sunt un terapeut ocupațional cu mulți ani de experiență lucrând cu copii, părinți și profesori. Cred că copiii noștri se înrăutățesc din mai multe puncte de vedere.

Aud același lucru de la fiecare profesor pe care îl întâlnesc. Ca terapeut profesionist, văd o scădere a activității sociale, emoționale și academice la copiii de astăzi și, în același timp, o creștere bruscă a numărului de copii cu dizabilități de învățare și alte tulburări.

După cum știm, creierul nostru este maleabil. Datorită mediului înconjurător, ne putem face creierul „mai puternic” sau „mai slab”. Cred cu adevărat că, în ciuda tuturor celor mai bune intenții, ne antrenăm din păcate creierul copiilor în direcția greșită.

Și iată de ce:

🛑1. Copiii primesc tot ce vor, când vor

“Sunt flămând!” – „Într-o secundă, voi cumpăra ceva de mâncare”. “Imi este sete”. – Iată un aparat de băut. “Sunt plictisit!” – „Ia-mi telefonul”.

Capacitatea de a amâna satisfacerea nevoilor dvs. este unul dintre factorii cheie pentru succesul viitor. Vrem să ne facem copii fericiți, dar, din păcate, îi facem fericiți doar în momentul prezent și nefericiți pe termen lung.

Capacitatea de a amâna satisfacerea nevoilor dvs. înseamnă capacitatea de a funcționa sub stres.
Copiii noștri devin treptat mai puțin pregătiți să facă față chiar și situațiilor stresante minore, ceea ce devine în cele din urmă un imens obstacol în calea succesului lor în viață.

Adesea vedem incapacitatea copiilor de a întârzia satisfacția în sălile de clasă, mall-uri, restaurante și magazinele de jucării atunci când un copil aude „Nu”, deoarece părinții lui i-au învățat pe creier să obțină imediat tot ce vrea.

🛑2. Interacțiune socială limitată

Avem multe de făcut, așa că le oferim copiilor noștri gadgeturi pentru a-i ține și ei ocupați. Anterior, copiii se jucau afară, unde își dezvoltau abilitățile sociale în condiții extreme. Din păcate, gadgeturile au înlocuit plimbările în aer liber pentru copii. În plus, tehnologia a făcut părinții mai puțin accesibili pentru a interacționa cu copiii lor.

Un telefon care „stă” cu un copil în locul nostru nu îl va învăța să comunice. Majoritatea oamenilor de succes și-au dezvoltat abilități sociale. Aceasta este prioritatea!

Creierul este ca mușchii care se antrenează și se antrenează. Dacă vrei ca copilul tău să poată merge cu bicicleta, îl înveți să meargă. Dacă vrei ca copilul tău să poată aștepta, trebuie să-l înveți răbdare. Dacă vrei ca copilul tău să poată comunica, trebuie să-l socializezi. Același lucru se aplică tuturor celorlalte abilități. Nu e nicio diferenta!

🛑3. Distracție fără sfârșit

Am creat o lume artificială pentru copiii noștri. Nu există plictiseală în ea. De îndată ce copilul se liniștește, alergăm să-l distram din nou, pentru că altfel ni se pare că nu ne facem datoria părintească.
Trăim în două lumi diferite: ele se află în propria lor „lume a distracției”, iar noi suntem într-o altă „lume a muncii”.

De ce nu ne ajută copiii în bucătărie sau spălătorie? De ce nu își pun jucăriile deoparte?
Este o muncă simplă, repetitivă, care antrenează creierul să funcționeze în timp ce face sarcini plictisitoare. Acesta este același „mușchi” care este necesar pentru școlarizare.

Când copiii vin la școală și este timpul să scrie, ei răspund: „Nu pot, este prea dificil, prea plictisitor”. De ce? Pentru că un „mușchi” viabil nu se antrenează cu o distracție nesfârșită. Se antrenează doar în timp ce lucrează.

🛑4. Tehnologii

Gadgeturile au devenit bonele gratuite pentru copiii noștri, dar acest ajutor trebuie plătit. Plătim prețul cu sistemul nervos al copiilor noștri, atenția lor și capacitatea de a amâna satisfacerea dorințelor lor.
Viața de zi cu zi este plictisitoare în comparație cu realitatea virtuală.

Când copiii vin la curs, aceștia se confruntă cu voci umane și cu stimulare vizuală adecvată, spre deosebire de exploziile grafice și efectele speciale cu care sunt obișnuiți să vadă pe ecrane.

După ore întregi de realitate virtuală, copiilor le este din ce în ce mai dificil să proceseze informații în clasă, deoarece sunt obișnuiți cu nivelurile ridicate de stimulare pe care le oferă jocurile video. Copiii nu pot procesa informații cu niveluri mai scăzute de stimulare și acest lucru afectează negativ capacitatea lor de a rezolva problemele academice.

De asemenea, tehnologia ne înstrăinează emoțional de copiii și de familiile noastre. Disponibilitatea emoțională a părinților este un nutrient primar pentru creierul unui copil. Din păcate, ne privăm treptat copiii de acest lucru.

🛑5. Copiii conduc lumea

– Fiului meu nu-i plac legumele. – Nu-i place să se culce devreme. – Nu-i place micul dejun. „Nu-i plac jucăriile, dar este bună cu tableta”. – Nu vrea să se îmbrace singur. – E prea leneșă ca să mănânce singură.

Asta aud tot timpul de la părinții mei. De când ne dictează copiii cum să-i educăm? Dacă le lăsați lor, tot ce vor face este să mănânce macaroane, brânză și prăjituri, să se uite la televizor, să se joace pe tabletă și să nu se culce niciodată.

Cum ne ajutăm copiii dacă le oferim ceea ce vor și nu ceea ce este bine pentru ei? Fără o alimentație adecvată și un somn adecvat noaptea, copiii noștri vin la școală iritați, anxioși și neatenți. De asemenea, le trimitem un mesaj greșit.

Ei învață că pot face orice vor și nu pot face ceea ce nu vor. Nu au niciun concept – „trebuie să fac”.
Din păcate, pentru a ne atinge obiectivele în viață, de multe ori trebuie să facem ceea ce este necesar, nu ceea ce ne dorim.

Dacă un copil vrea să devină student, trebuie să studieze. Dacă vrea să fie fotbalist, trebuie să se antreneze în fiecare zi.

Copiii noștri știu ce vor, dar le este greu să facă ceea ce este necesar pentru a atinge acest obiectiv. Aceasta duce la obiective de neatins și îi lasă pe copii frustrați.

Antrenează-i creierul!

Îți poți antrena creierul copilului și îi poți schimba viața, astfel încât să aibă succes social, emoțional și academic.

Iată cum:

✅1. Nu vă fie frică să setați cadre

Copiii au nevoie de ei pentru a crește pentru a fi fericiți și sănătoși.

– Programați mesele, orele de somn și gadgeturile.

– Gândiți-vă la ceea ce este bun pentru copii, nu la ceea ce vor sau nu vor. Vă vor mulțumi mai târziu pentru asta.

– Creșterea copilului este o muncă grea. Trebuie să fii creativ pentru a-i determina să facă ceea ce este bine pentru ei, deși de cele mai multe ori va fi exact opusul a ceea ce își doresc.

– Copiii au nevoie de micul dejun și de mâncare hrănitoare. Trebuie să meargă afară și să se culce la timp pentru a putea veni la școală a doua zi gata să învețe.

– Transformă ceea ce nu le place să facă în joc distractiv, stimulativ emoțional.

✅2. Limitați accesul la gadgeturi și restabiliți apropierea emoțională cu copiii

– Dă-le flori, zâmbește, gâdilă-le, pune o notă într-un rucsac sau sub o pernă, surprinde scoțându-le din școală la prânz, dansează împreună, târâți-vă împreună, bateți pe perne.
– Organizați cine de familie, jucați jocuri de societate, mergeți cu bicicleta împreună și mergeți cu o lanternă seara.

✅3. Învață-i să aștepte!

– Este în regulă să te plictisești, acesta este primul pas către creativitate.

– Creșteți treptat timpul de așteptare între „vreau” și „primesc”.

– Evitați utilizarea gadgeturilor în mașină și restaurante și învățați copiii să aștepte în timp ce discută sau se joacă.

– Limitați gustările constante.

✅4. Învățați-l pe copil să facă o muncă monotonă de la o vârstă fragedă, deoarece acesta este fundamentul pentru performanțe viitoare

– Împăturirea hainelor, îndepărtarea jucăriilor, suspendarea hainelor, despachetarea alimentelor, pregătirea patului.
– Fii creativ. Faceți aceste responsabilități distractive, astfel încât creierul dvs. să le asocieze cu ceva pozitiv.

✅5. Învățați-i abilitățile sociale

Învață să împărtășești, să poți pierde și să câștigi, laudă pe ceilalți, spune „mulțumesc” și „te rog”. Pe baza experienței mele ca terapeut, pot spune că copiii se schimbă în momentul în care părinții își schimbă abordarea față de părinți. Ajutați-vă copiii să reușească în viață educându-și creierul înainte de a fi prea târziu.